Logo — Garderen

Nieuws

Blikvanger op de Veluwe: het edelhert

23 jul, 2021
Blikvanger op de Veluwe: het edelhert —

We beleven met zijn allen momenteel bijzondere en soms uitdagende tijden. Wat kunnen we de komende tijd doen met elkaar? Mogen we wel of niet op vakantie en doen we dat in het buitenland of binnen onze eigen landsgrenzen? Reden te meer om te kiezen voor de natuur in Nederland… op de Veluwe om precies te zijn! De kans bestaat namelijk dat je in het Speulderbos in Garderen prachtige dieren zoals het edelhert gaat tegenkomen. Het is het grootste zoogdier van ons land en een ware publiekstrekker.

Advertentie
Deurbeslag.nl

De koning van het bos, zo wordt het edelhert ook wel genoemd. Dat predicaat krijgen ze niet zomaar: ze hebben een imposant voorkomen en de mannetjes dragen daarnaast een prachtig gewei. Dat gewei wordt na jaarlijkse afwerping steeds groter en kan uiteindelijk zelfs zo’n 10 kg gaan wegen. Edelherten hebben een indrukwekkend fysiek: mannetjes kunnen 200 kg wegen en tot 210 cm lang worden. Die vallen dus wel op!

De bijzondere eigenschappen van het edelhert

Zoals gezegd is het edelhert het grootste zoogdier van Nederland. Dat maakt de beesten bijzonder, iets wat eigenlijk al begint tijdens de geboorte. Ze kunnen namelijk bijna direct lopen! Na zo’n tien dagen is het kalfje – zoals een jong edelhert heet – in staat zijn moeder (die dan weer een hinde heet) te volgen. Waar de mannetjes een statig en imponerend voorkomen hebben, blijven hindes flink achter met hun gewicht van maximaal 80 kg. Edelherten zijn sociale dieren: ze besteden per dag tot vier uur aan contacten in de roedel. Ze doen met zeven uur per dag aan (het zoeken van) eten bovendien genoeg aan beweging.

Oplossing voor overstekend wild

Het zien van edelherten in de natuur is natuurlijk hartstikke mooi, maar je ziet ze liever niet wanneer je achter het stuur zit. Dat betekent namelijk dat je tijdens het autorijden in aanraking kunt komen met de dieren. Dat is zielig voor de beesten, maar het kan ook heel gevaarlijk en vervelend zijn voor automobilisten. Om overstekend wild een halt toe te roepen, zijn er verschillende oplossingen bedacht voor dit probleem. Langs de wegen staan wildspiegels die ervoor moeten zorgen dat edelherten worden afgeschrikt. Dat zit zo: edelherten gaan voornamelijk in het donker op zoek naar eten. Door middel van de wildspiegels wordt het licht van auto’s het bos in gekaatst. Hierdoor schrikken de beesten en blijven ze in het bos. Op die manier kunnen we blijven genieten van de edelherten (en onze auto’s)!