Dorp

Het dorp

Garderen! Fantastisch om te wonen, te werken en te recreëren. Is dit zo bijzonder? Zeker weten, wij ervaren het elke dag. Zijn we uniek? Op deze plek wel, een dorp met ongeveer tweeduizend inwoners.

 

Het wapen van Garderen

Vol symboliek: de bijenkorf verwijst naar de heidevelden en de imkerij en samenwerking. De Lutheroos staat symbool voor Anastasius Veluanus. De kerk voor de oudheid van het dorp en de bomen aan het vroegere Wardlo bos.

Nederlands Hervormde Kerk

Het onderste deel van het gebouw stamt uit de eerste helft van de veertiende eeuw. Het kerkgebouw brande in 1571 af, werd twee jaar later herbouwd en vernieuwd in 1859.

Terrassen

Het is genieten bij de diverse restaurants en op de zonnige terrassen die Garderen heeft. Na een mooie fietstocht is het heerlijk om in Garderen even energie op te doen.

Anastasius Veluanus

Het beeldhouwwerk op het grasveld voor de Nederlands Hervormde Kerk is ontworpen door Gerard Overeem. Het beeld de drie fasen in het leven van de kerkhervormer uit (ca. 1520­ - 1570).

Korenmolen de hoop

Is in 1852 gebouwd en staat aan de Oud Milligenseweg 7. In de molen is het VVV kantoor gevestigd. De bovenverdieping is te bezichtigen, zelfs werkend, want de molen maalt nog steeds.

Braderie

Garderen bruist en dat kunt u zien op de Braderie die elk jaar wordt georganiseerd in het dorpshart rondom de Hervormde Kerk.

Putbrink

In het hart van Garderen vind u de Putbrink. In 2012 gerestaureerd met het oorlogsmonument en de in 1900 gemetselde dorpspomp. De pomp levert helder drinkwater!

De Wilde Kamp

Een landgoed aan de zuidkant van het dorp. Er liggen zes grafheuvels van ongeveer 5000 jaar oud. En u vindt er de cluster eikenbomen, tot wel 30 meter breed. Waarschijnlijk de oudste bomen op de Veluwe.