Het Johannes Fontanus College (JFC) in Barneveld doet dit jaar voor de derde keer mee met de First Lego League. Twee havo-technasium klassen namen deel en afgelopen vrijdag presenteerden zij hun resultaten. Er waren drie winnende groepjes aangewezen die naar de regiofinale mochten. Daar streden ze om 1e te worden in de regio. De regiofinale vond voor het eerst plaats op het JFC in Barneveld.
De 55 leerlingen waren verdeeld in 14 groepjes. Elk groepje had de beschikking over een robot die ze zelf moesten programmeren met een programma beschikbaar gesteld door de wedstrijd. Ze konden gebruik maken van sensoren tijdens het programmeren. De manier waarop ze geprogrammeerd hadden en of de uitvoering lukte, speelde mee in de beoordeling.
Bij technasiumprojecten zijn bijna altijd externen betrokken. Zij fungeren of als expert of als opdrachtgever. Op het JFC is deze expertise in school zelf. Een aantal leerlingen in havo 3 heeft het JFC dit jaar ondersteunt bij de clinics in het begin van het schooljaar. Leuk om te zien dat ze de kennis over de robots al kunnen overdragen aan hun medeleerlingen.
De winnaars van de regiofinale zijn Joran Brand, William Blotenburg, Lieke Kieft en Dapnhe ten Hoven. Deze leerlingen hebben over alle onderdelen genomen de beste resultaten behaald. Naast het programmeren van de robot zijn er nog drie onderdelen waarop deze leerlingen een goed resultaat behaalden. De uitleg van de gebouwde robot. Het proces van samenwerken met het groepje van 4. En de oplossing van het maatschappelijke probleem wat dit jaar over water ging. Deze oplossing had niet direct te maken met het programmeren.
Het JFC is zeer tevreden hoe de leerlingen zich hebben gepresenteerd. Bij het robot ontwerp werd namelijk ook nog een deelprijs uitgedeeld aan een team van onze school. De twee andere scholen die aanwezig waren, gaven goed partij en gingen ieder met een deelprijs naar huis. Het JFC bedankt de Agnietenschool (Garderen) en het Groevenbeek voor hun sportieve aanwezigheid.
De First Lego League is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 15 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De leerlingen werken in teams van maximaal tien deelnemers om de opdrachten zo goed mogelijk te vervullen en laten het resultaat zien tijdens regionale en nationale finales. Het thema van dit jaar is water. Bij dit project geldt de olympische gedachte meedoen is belangrijker dan winnen.