Logo — Garderen

Nieuws

Unieke samenwerking realiseert houten kunst

6 jul, 2017
Unieke samenwerking realiseert houten kunst —

“Papa, ik zie een vos!” Die opmerking zou je in menig omgeving laten schrikken of op zijn minst klamme handjes bezorgen. Maar niet in de straten van Garderen! Je vindt daar langs de weg een collectie houten beelden van ‘typisch Veluwse’ dieren. Op de ene hoek staat een groot hert, ergens anders een schattig lieveheersbeestje en daar weer een vos. Het zijn in totaal zestien kunstwerken, stuk voor stuk uit hout gesneden door houtcarver Sander Boom. De kunst werd mede mogelijk gemaakt door gemeente Barneveld, de Garderense Ondernemersvereniging en Rabobank Barneveld. Ruim een jaar na de aankondiging van het unieke plan, is het tijd voor de onthulling van het laatste beeld uit deze reeks.

Advertentie
Ten Hulscher

De kroon op het vele werk: plaatsing van de roofvogel

Ook in Garderen komen roofvogels voor. Zowel in bosrijke gebieden als op open veld kun je de imposante dieren zien vliegen. En daar is nu een extra spotplek bijgekomen: het grasveld vóór Ten Hulscher bv, aan de Speulderweg! Half verscholen tussen de bomen, maar ondanks dat niet te missen. De houten roofvogel lijkt je voortdurend in de gaten te houden, als persoonlijke bewaker van het witte pand ‘Anastasius’ dat erachter ligt. Op donderdag 6 juli 2017 werd het laatste kunstwerk symbolisch ingegraven door wethouder Gerard van den Hengel en ondernemer Ariea ten Hulscher. Ook initiatiefnemers Erik Kroon, Ed van Drie en Arjo Vermeer waren aanwezig, evenals vertegenwoordigers van de Garderense Ondernemersvereniging en Rabobank Barneveld, medewerkers van Ten Hulscher bv en overige belangstellenden.

“Zulke initiatieven moeten we steunen!”

Wethouder Gerard van den Hengel sprak vol lof over de realisatie van de zestien houten beelden in het dorp. “Loop je door de prachtige natuur van Garderen, dan krijg je direct een vakantiegevoel. Dat wordt door deze beelden versterkt! Samen met Voorthuizen is Garderen de belangrijkste toeristische plaats in de gemeente. Om dit zo te houden en een dorp ook via mon-op-mond reclame te promoten, kan een gemeente alleen niets uitrichten. Het is dus fantastisch dat samen met ondernemers zulke ideeën ontstaan en hier een breed draagvlak voor komt in het dorp. Er lopen mooie routes langs de beelden, die je zo op laagdrempelige wijze kunt bekijken. Bovendien kun je er een educatieve speurtocht van maken met kinderen.”

Erik Kroon voegt hieraan toe dat een aantal ondernemers na het plaatsen van deze serie zo enthousiast is geworden, dat ze ook graag een beeld wil hebben. Er vindt daarom een nalevering plaats van diverse extra kunstwerken. Ook penningmeester Henny Kommer van de Garderense Ondernemersvereniging was aanwezig. “Toen een paar leden van het GOV het plan voor deze houten beelden bedacht, kreeg dit snel draagvlak bij meer ondernemers. We konden dit project financieel ondersteunen, zodat er zestien exemplaren door heel Garderen geplaatst konden worden. En ze zijn stuk voor stuk prachtig: ik kan geen favoriet kiezen!”